Read Името на розата by Umberto Eco Free Online


Ebook Името на розата by Umberto Eco read! Book Title: Името на розата
The author of the book: Umberto Eco
City - Country: No data
Loaded: 2504 times
Reader ratings: 3.9
Edition: Труд, 24 часа
Date of issue: March 29th 2005
ISBN: 8498190053
ISBN 13: 9788498190052
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 571 KB

Read full description of the books:В Края на 1327 г. Монахът Уилям от Баскервил, натоварен с деликатна дипломатическа мисия, попада в един манастир в Северна Италия. Още в началото му се налага да разплита поредица от тайнствени убийства, които окървавяват манастирската библиотека - един недостъпен лабиринт.

Уилям ще разкрие загадките, но за това ще трябва да разгадае поредица от улики и знаци - от поведението на светците до това на еретиците; от езика на тревите, до езика на старинните ръкописи.

Още първия опит на прочутия италиански професор по семиотика Умберто Еко да напише роман се превръща в бестселър. "Името на розата" (1980г.), за който авторът се надява да има тридесетина хиляди читатели, досега е продадена в близо десет милиона екземпляра! Така Еко става най-успешният начинаещ литератор на всички времена.
"Написах романа, защото имах такова желание. Смятам, че това е достатъчна причина човек да пише. Човек по природа е животно-разказвач. Започнах да пиша през март 1978г., подтикнат от една идея в зародиш. Прииска ми се да отровя някой монах. Сигурен съм, че роман може да се роди от подобна идея." Така Еко описва зачеването на творбата си. Но това не е всичко. За създаването на "Името на розата" той влага и много други умения, придобити след дългогодишно анализиране на това, което са написали други автори. Избира средновековната тема не само заради мистериозността, но и защото се занимава със Средновековието цели 50 години ("за настоящето знам само от телевизионния екран, докато за Средновековието имам непосредствени познания"). Преди да започне да пише, много прецизно изгражда света от своя роман, премислено е всичко до последния най-дребен детайл. (Защо манастира, в който се развива действието, се намира в планината? За да може в романа една свиня да бъде заклана през ноември, когато в равнината още е прекалено топло!) Замисля книгата като класически криминален роман (Мисля, че хората харесват криминалетата не защото в тях има убийства... Същността е в това, че детективския роман е история, пълна с предположения...")
И допълва: "Исках читателят да се забавлява. Поне толкова, колкото се забавлявах аз". Би могло да се каже, че "забавлението" е повече от успешно, защото продължава и до днес.


"-Вижте какво, брате Уилям - поясни абатът, - за да извършат огромно свето дело, богатството на тези зидове - и посочи Зданието, което се виждаше през прозорците на килията и се извисяваше над манастирската църква, - предани люде са работили в продължение на векове, спазвайки строги правила. Библиотеката е била създадена по план, останал неведом за всички в течение на вековете, и на никой от монасите не е съдено да го знае. В тайната е бил посвещаван само библиотекарят, и то от своя предшественик, и докато е жив, я предава на своя помощник, така че смъртта да не го изненада и да лиши братството от това знание. Но устата и на двамата са запечатани с печата на тайната. Единствен библиотекарят освен правото да знае има право да се движи из лабиринта на книгите, единствен той знае откъде да ги вземе и къде да ги постави отново, единствен той отговаря за тях. Останалите монаси работят в скриптория и могат да се запознаят със списъка на книгите в библиотеката. Но един списък със заглавия често ни казва твърде малко неща, единствен библиотекарят знае - по мястото, където е поставен даден том, от това доколко е достъпен - какви тайни, истини или лъжи съдържа дадена книга. Единствен той решава как, кога и дали изобщо да го даде на монаха, който го поиска, понякога, след като се посъветва с мен. Защото не всички истини трябва да бъдат чути от всички, не всички льжи могат да бъдат признати за лъжи от една благочестива душа, а и монасите в края на краищата са в скриптория, за да извършат определена работа, за която трябва да прочетат точно определени, а не други книги, и да не се поддават на всяко обхванало ги неразумно любопитство - било поради слабост на ума, било поради надменност, било поради внушение на нечестивия."


Download Името на розата PDF Името на розата PDF
Download Името на розата ERUB Името на розата PDF
Download Името на розата DOC Името на розата PDF
Download Името на розата TXT Името на розата PDFRead information about the author

Ebook Името на розата read Online! Umberto Eco was an Italian writer of fiction, essays, academic texts, and children's books, and certainly one of the finest authors of the twentieth century. A professor of semiotics at the University of Bologna, Eco’s brilliant fiction is known for its playful use of language and symbols, its astonishing array of allusions and references, and clever use of puzzles and narrative inventions. His perceptive essays on modern culture are filled with a delightful sense of humor and irony, and his ideas on semiotics, interpretation, and aesthetics have established his reputation as one of academia’s foremost thinkers.


Reviews of the Името на розата


JACK

The book brought changes in life!

MATTHEW

Written easily, vividly, wisely.

WILLOW

Why is she out! It must be endless!

ESME

A hard, shocking, but extremely useful book that makes you think!
Add a comment
Download EBOOK Името на розата by Umberto Eco Online free

PDF: imeto-na-rozata.pdf Името на розата PDF
ERUB: imeto-na-rozata.epub Името на розата ERUB
DOC: imeto-na-rozata.doc Името на розата DOC
TXT: imeto-na-rozata.txt Името на розата TXT